Kreativa möten helt utan teknikens hjälp

Ledare och organisation Av

Kickoff i skogen? Wifi ligger nere på kontoret? Eller har du bara tröttnat på att stirra in i en skärm precis varenda timme av din arbetsdag? I det här blogginlägget listar vi några tips på hur ni skapar kreativa möten utan varken uppkoppling, laptops eller smarta telefoner. 

 

Olika färger

Vi gissar att du inte är helt obekant med post it-lappar och kanske redan nu använder de under möten. En fördel med post it-lappar är att de finns i många olika färger, och därför kan användas väldigt pedagogiskt. Anteckna positiv feedback på gröna lappar, förslag till nya värdeord på röda lappar och förbättringsförslag på blåa lappar. Väldigt snabbt kan ni klistra upp lapparna färgvis och får en överblick över hur många förslag som inkommit på de olika områdena. Ni ser då också om det är något område ni behöver fördjupa er mer i. För de av oss som lägger märke till sådant är det dessutom oerhört behagligt att se de olika lapparna placerade var för sig, i färgkoordinerad ordning och reda…

 

Rota runt i skåpen och plocka fram allt stort du hittar – de tjockaste märkpennorna, linjalen i megaformat och de mest otympliga blädderblocken

 

Och förresten, när du ändå är inne på färgspåret – kör fullt ut på det. Släng med ett gäng papper och tuschpennor i olika färger till mötet och se vad som händer med deltagarna. Som mötesledare är det roligt att höra de nya tankar som kan komma upp, bara med hjälp av att först välja de färger som man tycker passar bäst för aktiviteten.

 

Stora format

Vad är roligast, att skriva på ett vanligt A4-papper eller på ett stort blädderblocksblad? Skriva med en klassisk bläckpenna eller en gigantisk märkpenna? Det senare alternativ i båda fallen, om våra deltagare får svara! Fråga oss inte varför, men när vi lägger fram stora blädderblocksblad och whiteboardpennor till deltagarna under utbildningar är det något som händer. Deltagarna sätter sig lite mer upprätt i stolarna och börjar rita cirklar och dra streck kors och tvärs. Många pratar också med ett mer livfullt kroppsspråk med stora gester.

Det är uppenbarligen befriande för kreativiteten att byta från vanligt till stort format. Rota runt i skåpen och plocka fram allt stort du hittar – de tjockaste märkpennorna, linjalen i megaformat och de mest otympliga blädderblocken.

 

Läs mer: Fler tips för att aktivera deltagarna

 

Rekvisita

Rota runt lite till i de där skåpen och lyft blicken mot bortglömda hyllor. Vad hittar du som inte hör till kategorin kontorsmaterial? De sakerna plockar du med dig ut i skogen som rekvisita. Det är nämligen en väldigt bra idé att ha med fysiska föremål som representerar det ni ska prata om. Kreativa samtal drar ofta iväg åt en massa olika håll, och då behöver gruppen hjälpas tillbaka till diskussionens kärna. Säkert har du varit med i en gruppkonversation där någon plötsligt utbrustit ”Vad var frågan nu igen?”, ett tecken på att en påminnelse om diskussionsfrågan skulle behövts.

När du inte har möjlighet att visa upp diskussionsfrågorna på en PowerPoint-presentation kan du istället ställa fram:

  • En spargris på den plats där ni ska prata om ekonomiska vinster.
  • En julblomma i plast där ni pratar om hur ni ska växa.
  • Ett gäng spelkort där ni pratar om vad ni behöver göra för att personalen ska må bra.

Du fattar grejen – det går att använda precis vad som helst. Om ni har flera gruppdiskussioner igång samtidigt på olika platser presenterar du helt enkelt respektive föremål innan ni kör igång. När deltagarna byter plats för en ny diskussionsfråga behöver du inte gå runt och påminna om hur den är formulerad. Spargrisen, julblomman och spelkorten gör det jobbet åt dig!

 

Lycka till med dina trendiga, kreativa kickoffer i skogen! När du kommer tillbaka till din dator tycker vi att du ska läsa vår djurinspirerade guide om hur du bemöter olika personligheter i möten.

 

Kontakta mig

Porträttbild, Maria Backsell, Welingo

Maria Backsell, utvecklingschef

Kontakta säljare