Det är dags att PowerPoint-banta

Ledare och organisation Av

Vi är många som suttit där, på mötet, och kämpat. Kämpat oss igenom timme efter timme, PowerPoint-bild på PowerPoint-bild medan projektorn surrar sövande och vi har undrat: När ska detta ta slut?

149 bilder för en 40 minuters presentation. Bild efter bild tyngda av pytteliten text. Osammanhängande rubriker som får oss att tänka: Vänta lite nu, pratar vi fortfarande om målen för det här verksamhetsåret? Text som studsar in, försvinner eller byter färg som med tydlighet låter oss veta att presentatören hittat animeringsfunktionen i PowerPoint, men som lämnar oss med frågan: vad handlade det här om egentligen? Känner du igen dig? Ryser du av tanken av att behöva genomlida situationen ovan? Har du svarat ja på frågorna är det dags för den jobbiga men viktigaste frågan: Utsätter du dina kollegor för samma behandling?

Två misstag du gör

Det första stora misstaget många gör är se själva PowerPoint-dokumentet som presentationen. Där några flashiga bilder blir viktigare att förbereda än vad som faktiskt ska sägas och det faktum att vi som talare lyckas först när lyssnarna vill lyssna. Då är det också lätt att irra bort sig i animeringsfunktionens förtrollande värld, med varierade resultat.

Det andra stora misstaget många gör att är bygga sin PowerPoint som ett manus för sig själv, snarare än ett stöd för dem som lyssnar. I det fallet läser den som presenterar i värsta fall innantill från sina 149 bilder, och i bästa fall låter rubrikerna påminna om innehållet: Ja just det, det här skulle jag visst också säga!

 

PowerPoint som framgångsfaktor

Hur undviker vi att tråka sönder lyssnarna med vår PowerPoint? Vi skaffar oss verktyg för förbereda en presentation där PowerPointen inte är presentationen utan ett hjälpmedel som förstärker vårt budskap och som är gjord för att underlätta för att våra lyssnare ska hänga med och komma ihåg. Då kan PowerPoint vara en framgångsfaktor som bidrar till att få andra att vilja lyssna och väcker våra presentationer till liv. Så några enkla tips på vägen kommer här:

  • Sluta skriv uppsatser och långa meningar.
  • Använd punktlista med enkla ord.
  • Använd bilder/symboler på minst var tredje bild.
  • Har du en presentation på mindre än 10 minuter – använd max 3 bilder. 
  • Gå igenom varje bild med ett kritiskt öga och ställ dig frågan ”Vill de som lyssnar verkligen se det här?”

 

Vill du undvika att dina lyssnare sitter och tänker som i det inledande stycket i den här texten? Läs vår guide med 5 frågor som du alltid bör ställa dig redan innan du börjar bygga din Powerpoint här.

 

Nu kör vi!

Kontakta mig

Porträttbild, Isabella Samuelsson, Welingo

Isabella Samuelsson, förändringsledare