Gör som Bolt – träna mera!

Ledare och organisation Av

Coaching är en naturlig del inom idrotten, lika så att träning föder framgång. Och vad vore laget utan sin coach? Vad vore en coach utan sitt lag?

Inom idrotten tränar vi kontinuerligt, inför och efter match. Träningstillfällena är dominerande jämfört med matcherna. Inget konstigt med det, ska du vara på topp så gäller det att träna smart, hur mycket tror du att Usain Bolt tränat inför sina 8 OS-guld och 11 VM-guld? Det är en grav underdrift om vi konstaterar att han tränade en hel del!

Oavsett om du ska vara nummer ett eller bara sjukt grym på det du gör så kan vi vara rätt överens om att när vi generaliserar inom sport, så kan förhållandet mellan träning och match se ut i stil med att 95 procent av tiden läggs på träning och 5 procent läggs på skarpa lägen = matcher.

Inom näringslivet, hur ofta spelar vi match och hur ofta tränar vi?

Ja, om vi ska vara realistiska så är faktiskt det skarpa läget, det vill säga matchläget, konstant. Du ska leverera på topp hela tiden, gärna slå dina mål från förra månaden, pressa lite till, skapa nöjda kunder – helst i varje samtal, varje möte. Leverera hög kvalitet och gärna vara så effektiv som möjligt. Varje stund kan räknas som match och du är alltid en aktiv spelare på planen. Heja Heja!

 

Ge dina medarbetare utrymme att träna i vardagen för att i matchen prestera på topp.

 

Vid introduktioner är företag bra på att låta medarbetarna träna. Den nya medarbetaren får gå bredvid en kollega, en kollega följer med hen initialt och ger den nyanställde utbildning i företagets system, produktion, tjänster, fakta med mera. Introduktionen pågår i regel i 2 veckor till 8 veckor. Sen är det match – alla dagar i veckan.

Vi kan ganska snabbt konstatera att förhållandet mellan träning och match inom näringslivet är i princip det motsatta relaterat till idrottslivet. Vissa företag har redan kommit på att det lönar sig att träna på arbetstid, och bara för att vara tydliga – då pratar vi inte om friskvårdstimmen, okej?

 

Det är match – alla dagar i veckan!

Hands-on-träning

Vi pratar om att träna på dina arbetsuppgifter, reflektera och utbyta feedback på sitt dagliga arbete och i verkliga situationer. Där företag skapar utrymme för utveckling, högre motivation och som tillsammans ger mätbara resultat genom hands-on träning. Skapa tid för coaching på schemat. Skillnaden är markant när vi lämnar omklädningsrummet och är med på planen som detta inlägg handlar om. Ett hett tips för mer läsning kring ämnet.

 

Investera rätt

Om du väljer att investera träningstid i ditt arbete kommer du få resultat i såväl hårda som mjuka värden. Högre effektivitet, ökad kvalitet och enhetlighet i arbetet, nöjdare kunder och framför allt nöjdare medarbetare som stannar kvar och presterar bättre över tid. Här kommer även ett tips på fortsatt läsning om en av många verksamheter som just skapat förflyttningen, ser till att medarbetarna tränar mer i arbetslivet:  Regelbunden coaching är vägen framåt!

 

Vi förespråkar mer träning i vardagen, men gör den smart och effektiv. Lycka till!

Kontakta mig

Porträttbild, Eric Näslund, Welingo

Eric Näslund, förändringsledare