Visst känns den som en annan tid, den där våren 2020? När vi försökte förstå vad som hände, och fortfarande trodde att allt skulle vara som vanligt igen till sommaren.
Men några år senare konstaterar vi att en hel del har förändrats. Bland annat har vi sedan den där ökända våren 2020 kört digitala utbildningar som aldrig tidigare. Och även om många av oss ser fram emot att få träffas i en fysisk utbildningslokal igen har vi också upptäckt hur mycket vi gillar digitala utbildningar. Det verkar våra kunder också göra – sedan mars 2020 har vårt snittbetyg på utvärderingarnas sexgradiga skala höjts från 5,34 till 5,38!
Det här är vad vi lärt oss om digitala utbildningar som vi vill dela med oss av till dig.
De har sina tydliga fördelar
Några fördelar med digitala utbildningar visste vi om redan innan förra våren. Som att det är:
- Tidseffektivt
För deltagarna, som slår sig ner vid sin dator precis innan utbildningens start, och för utbildaren, som leder utbildningen hemifrån eller från vår utbildningsstudio i stället för att resa till kundens kontor. - Kostnadseffektivt
Inga resor, inga konferensrum (fika är valbart men uppskattat, oavsett om utbildningen sker fysiskt eller digitalt…).
En del gillar att kunna koppla bort ljud eller att växla mellan att sitta och stå. Den kategorin uppskattar digitala utbildningar för friheten att välja sin miljö själva!
Andra fördelar med digitala utbildningar har både vi och våra kunder upptäckt längs vägen:
- Mindre nervöst
Den här aspekten har några deltagare uppmärksammat oss på. En del tycker helt enkelt att under individuell coaching, när vi till exempel medlyssnar till telefonsamtal för att ge feedback, är det lättare att koppla bort en coach som är med digitalt än någon som sitter precis bredvid. Det gör det lättare att fokusera på samtalet och slippa eventuell nervositet. - Individuell fysisk miljö
Vissa får energi av att sitta i en gemensam lokal, nästan oavsett hur lokalen ser ut. En del tycker att det är viktigt att till exempel kunna koppla bort andra ljud ibland eller att växla ofta mellan att sitta och stå utan att det stör någon annan. Den senare kategorin har uppskattat digitala utbildningar för friheten att välja miljö själva!
Vad säger våra kunder om digitala utbildningar? Svaret finns från ett par av våra kunder i filmen!
Du som leder en digital utbildning/möte är avgörande
Du som lett möten eller utbildningar på distans har säkert märkt att det i någon mån skiljer sig från att göra samma sak med deltagarna samlade i ett och samma fysiska rum. Vi har skrivit tidigare i bloggen om vad du ska göra för att just de digitala mötena ska bli bra, bland annat här och här.
Ett par tips till:
- Vässa frågetekniken
Eftersom tröskeln ofta är högre för att säga något som deltagare under digitala möten är det viktigt att mötesledaren ställer så bra frågor som möjligt. Till exempel: ”Är det något ni vill att jag berättar mer om?” är enklare att besvara än ”Vill ni att jag berättar mer om något av det här eller är det klart och tydligt eller…?” - När det behövs: ge instruktioner kring de tekniska delarna
Om ni ska använda kamera, om mikrofonen ska vara på eller av, hur man gör för att sätta sig på talarlista, hur man växlar mellan att se en PowerPoint och de andra deltagarna… Tydliga instruktioner ger både effektivare och mer inkluderande möten.
En teknisk aspekt är viktigare än andra
Det bästa är givetvis om all teknik fungerar fläckfritt, men om det inte gör det och vi tvingas rangordna? Då sätter vi ljudet högst på listan och lägger extra fokus på att det fungerar bra!
Video kan man klara sig utan även om det bidrar väldigt mycket, speciellt under diskussioner i mindre grupper. En diskussion med rundgång, eko eller ljud som tillfälligt försvinner är desto tråkigare. Här är några tips för att säkerställa bra ljud i diskussioner:
- Be deltagarna använda hörlurar med mikrofon, så elimineras det mesta av bakgrundsljudet.
- Sitter flera deltagare i samma rum med en gemensam dator uppkopplad på stor skärm? Använd en extern mikrofon, till exempel en konferenstelefon. Datorns inbyggda mikrofon tenderar att bara plocka upp ljudet från den som sitter närmast, vilket gör det mycket svårt att höra de som sitter längre bort.
- Ett alternativ när flera deltagare sitter i samma rum är att alla är uppkopplade på varsin dator med hörlurar och mikrofon. De har sina mikrofoner avstängda och slår bara på dem när de ska prata.
Sammanfattningsvis:
- Vi ser fram emot utbildningar och möten där vi ses på plats.
- Vi kommer utan tvekan fortsätta rekommendera digitala utbildningar och möten framöver!