Så blir du videomötets bästa presentatör

Ledare och organisation Av

Även den som känner sig bekväm i att presentera avdelningens nyckeltal på ett fysiskt möte kan uppleva att samma typ av presentation under ett videomöte är en svårare uppgift. Det är förståeligt. Hur vi behöver agera för att intressera vår publik skiljer sig på vissa punkter beroende på om publiken befinner sig i samma rum som oss eller inte.

Med små justeringar har du dock alla möjligheter att göra en riktigt bra presentation på distans. I det här blogginlägget listar vi tre snabba tips som kommer göra dig till en riktigt bra – kanske videomötets bästa! – presentatör.

 

Bli kompis med kameran

Det absolut första du ska träna på är att titta in i kameran när du pratar. För många känns det märkligt att stirra rakt framåt och hålla en monolog utan att se eller höra någon respons. För de som lyssnar på dig gör det däremot all skillnad i världen. Dels kommer de uppfatta dig som mer säker och närvarande, dels är det enklare för dem att behålla sitt eget fokus när de har ögonkontakt med dig.

Det är frestande att titta på sin egen bild när man presenterar, men då är risken att även de som lyssnar börjar flacka med blicken och tappa intresset. För inspiration kan du titta på valfri vlogg av en känd influencer. De tittar rakt in i kameran när de pratar, trots att de inte får någon respons under inspelningen. Tack vare att de tittar in kameran upplever vi oss vara väldigt nära dem.

En kamera på stativ. Under kameralinsen finns en bild på en leende Barack Obama.
I ett av de utbildningsrum där vi håller utbildningar på distans finns en bild på en glad Barack Obama precis under kameralinsen. En av våra utbildare har satt upp bilden som en påminnelse om att titta in i kameran – och visst är det trevligt att ha någon som ler mot en när man pratar…?

Ta pauser

När du befinner dig i samma rum som din publik sänder de ofta ut små signaler som får dig att ta pauser, utan att du nödvändigtvis tänker på det. Någon kanske nickar långsamt som för att låta budskapet sjunka in. En annan person låter du anteckna färdigt innan du går vidare i presentationen.

Under videomöten gör bristen på respons från publiken att många som presenterar glömmer bort att pausa. Träna därför på att själv lägga in pauser som låter publiken ta in vad du sagt. I början kan du hjälpa dig själv genom att göra anteckningar för dig själv om var du vill pausa. Med tiden lär du dig att ta pauser utan anteckningar.

 

Nicka vid frågor

Det sista tipset är en personlig favorit från nyhetssändningarnas utrikeskorrespondenter. När de får frågor är de själva väldigt aktiva i sin mimik, de tittar rakt in i kameran och nickar under tiden som frågan formuleras. Det här gör att de upplevs som väldigt uppmärksamma lyssnare. Använd det här tipset själv när du får frågor från din publik, så uppnår du samma effekt.

Till vänster ett nyhetsankare i studion. Till höger en utrikeskorrespondent. Båda tittar in i kameran.
Skärmdump från SVT:s Rapport, 27 maj 2020.

Lycka till med träningen i dina kommande videomöten! Och förresten, en sak till: läs vår guide för att förbereda din bästa presentation. Riktiga retorikproffs, som du och jag, vet ju att en bra presentation skapas långt innan själva framförandet.

Kontakta mig

Porträttbild, Maria Backsell, Welingo

Maria Backsell, utvecklingschef

Kontakta säljare