3 presentationstips att stjäla från experterna

Ledare och organisation Av

Trots allt som vuxna sa till oss om att stjäla när vi var barn, visst finns det väl ändå tillfällen när det är okej? Som idéer för att skapa en grym föreläsning till exempel, de får man väl stjäla?

Eller okej. Förlåt. Man ska inte stjäla. Vi vill bara låna dem ett tag. Här är tre idéer som är så bra att de borde lånas av dig och många andra!

 

Hillary Clintons glastak

Gör som Hillary Clinton: starta din presentation på ett oväntat sätt. Det här exemplet hämtar vi Clintons tal när hon just nominerats till det demokratiska partiets kandidat till amerikanska presidentvalet 2016.

YouTube player

Publiken jublar eftersom de är välbekanta med metaforen – att en majoritet i ledande positioner är män brukar liknas vid att det finns ett glastak som inte släpper igenom kvinnor.

(Det blev som bekant ingen seger i presidentvalet 2016 för Clinton, men metaforen rodde hon i hamn. När hon erkänner sig besegrad på valnatten säger hon: ”Jag vet att vi fortfarande inte har krossat det där hårdaste glastaket, men en dag kommer någon göra det. Förhoppningsvis snarare än vi just nu tror.”)

 

Tim Urbans överraskningar

Gör som Tim Urban: överraska dina åhörare. Det här exemplet hämtar vi från bloggaren Tim Urbans TED Talk i Vancouver 2016. I klippets början berättar Urban att han vill visa röntgenbilder på sin egen hjärna och på hjärnan hos en person som inte skjuter upp saker:

YouTube player

Bilden är uppenbarligen något helt annat än vad publiken förväntar sig, och det får dem att skratta. Urbans föreläsning innehåller flera oväntade beskrivningar i stil med den här. Man kan inte säga annat än att det är en väldigt underhållande föreläsning! Det vi kan ta med oss från Urbans (mycket underhållande!) föreläsning är att det är helt okej att låta en berättelse gå i olika riktningar. Så länge vi ser till att vi kommer tillbaka till vår poäng går det fint att ge sig ut på små utflykter sidledes. Publiken vet aldrig vad som sägs härnäst, och håller sig alerta.

 

Michelle Obamas uppmaning

Gör som Michelle Obama: avsluta med en stark uppmaning! Det här exemplet hämtar vi från Obamas tal till det demokratiska partiets medlemmar 2016. Som avgående presidentfru talar hon för Hillary Clinton som nästa amerikanska president.

I slutet av ett tal har talaren en enda, men en viktig uppgift: att bygga upp känslor som får åhörarna att gå ut och göra något bra av dem efteråt. Ha det i åtanke när vi tittar på Obamas avslutning:

YouTube player

Det råder inga tvivel om att Obama lyckas. Hon bygger upp känslor av entusiasm och kämparanda med värdeladdade ord, sitt kroppsspråk (titta på händerna!) och sin kraftfulla röst. Hon pekar ut en väldigt tydlig riktning för åhörarna, där hon inte bara berättar för åhörarna att de inte har råd att vara frustrerade och cyniska. Hon berättar också vad de behöver – nej, måste! – göra. Upprepningen av ”we need to…” är en sista, kraftfull uppmaningen till alla som lyssnar: nu är hög tid att göra allt de kan för att få Clinton till Vita Huset!

Behöver du hjälp med hur du kan använda Clintons, Urbans och Obamas knep i dina egna presentationer på jobbet? Låt oss hjälpa till, vi älskar att hålla utbildningar i retorik (och vi har massor av tips som du får stjäla)! Hör av dig!

 

PS. Vi behöver nog bättre på karmakontot när vi uppmuntrat dig att stjäla från andra. Här, stjäl tips från vår guide om hur du hanterar olika personligheter under möten!

Kontakta mig

Porträttbild, Maria Backsell, Welingo

Maria Backsell, utvecklingschef

Kontakta säljare