Chefscoaching stärker Region Hallands chefer
Det är en självklarhet för mig att ta del av andra perspektiv i mitt uppdrag som chef och ledare. Det handlar om att utmanas i sina tankar och skapa en grund att leda på.
Ny organisation, ny kultur och nya arbetssätt. För Region Halland blev mycket nytt när de omorganiserade hela IT-verksamheten, som nu består av drygt 250 medarbetare och 15 chefer. Funktioner som tidigare legat utspridda hos förvaltningar samlades under ett tak.
Madeleine Solenhill, verksamhetschef för Digitalisering av stöd och regional utveckling på Region Halland, berättar att de gjorde medvetna val kring arbetssätt och ledarskap i syfte att för att lyckas i den nya organisationen, utifrån samhällets nya krav på IT och digitalisering.
”Vi tänkte: om vi ska möta kundens och samhällets behov på riktigt behöver vi ändra hur vi jobbar och leder våra medarbetare. Det krävs en helt ny ledarkultur.”
Workshoppar och rollspel som träning för alla medarbetare
De tog hjälp av Welingo med ett program för alla medarbetare. Under ett år träffade medarbetarna Welingos förändringsledare Kristin i workshoppar. De tränade på kompetenser som att ge feedback, kommunicera tydligt och leda sig själva – en utmaning för både medarbetarna och chefer.
Stöd genom coaching för cheferna
Cheferna fick ytterligare stöd för att leda i förändringsresan. De har träffats i mindre grupp med Kristin och arbetat med verktyg för att leda sina medarbetare i rätt riktning.
Några av cheferna har även använt sig av individuell coaching med förändringsledaren Jonas. Chefen väljer själv vad denne pratar om under coachingen, och målet är att chefen ska komma vidare i sina tankar och få hjälp att hantera framtida situationer.
Madeleine är själv en av cheferna som använt chefscoachingen.
”Jag är närmaste chef för fyra andra chefer och ledare för flera tusen andra, och en stor del av mitt uppdrag är att få med mig alla i samma riktning. Det är uppskattat att ha Jonas till hjälp för att sätta situationer i ett sammanhang och få fler perspektiv på ledarskap i vardagen. Jag har använt Jonas för att utmana och validera mina tankar”, berättar Madeleine.
Hjälp att ta tuffa beslut
När Madeleine ger exempel på hur chefscoaching hjälper henne i sin roll nämner hon framför allt att få stöttning i svårare situationer:
”Vi har behövt ta en del tuffa beslut, det ingår liksom i arbetet som hög chef. Då är stöd i vardagen en förutsättning för att navigera klokt i situationen.”
Hon beskriver också att coachingen stärker henne i att adressera sådant som kan vara obekvämt att ta tag i:
”Det är bättre att ta ett tufft samtal än att undvika det. Gärna direkt, annars kan ett problem bli mycket större. Med mina tidigare erfarenheter, Jonas engagemang och coaching har jag vågat ta de tuffa samtalen när det behövts och skapat den trygghet jag behöver för framtiden.”
Chefscoaching ger andra perspektiv
Madeleine är övertygad om att en nyckel till att vara en bra chef och ledare är att både coacha och coachas:
”Att vara chef över andra handlar inte så mycket om sakkunskap, utan mer om att leda och navigera. Det har blivit ännu tydligare under våra coachsamtal och när jag själv är mentor och coach åt andra.”
Hon fortsätter:
”Det är en självklarhet för mig att ta del av andra perspektiv i mitt uppdrag som chef och ledare. På så sätt kan jag värdera mina beslut och navigera på ett smart sätt. Det får man genom chefscoaching i någon form. Och det kanske ska vara någon utanför organisationen. Det handlar om att utmanas i sina tankar och skapa en grund att leda på.”
—
Region Halland, med fler än 8000 anställda, är regionen för alla som bor och arbetar i Halland. Regionen ansvarar för hälso- och sjukvård, regional utveckling och kollektivtrafik. Deras vision är att Halland ska vara den bästa livsplatsen.