Hej chef! Ger du så mycket feedback som du tror?

Fågelperspektiv på granskog och väg som slingrar sig.

Ledare och organisation Av

Simon Elvnäs, forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, har studerat videofilmer av ledare när de utövar sitt ledarskap. Två av de slutsatser han kom fram till var att ledarna pratade mer än vad de själva upplevde att de gjorde, och att de gav mindre feedback än de själv upplevde att de gjorde.

I den här intervjun från 2017 berättar Elvnäs om sina resultat. Se den, och räck upp handen om du under tiden du tittade började fundera på vad det är du själv upplever att du gör ofta, men i praktiken faktiskt gör ganska sällan. Vi är många som kommer sitta med händerna uppe i luften!

 

Mät dina möten

En intressant aspekt på Elvnäs forskning är att den ger tydliga siffror på något som ledarna tidigare bara haft en subjektiv upplevelse av. Om man själv inte är en av de ledare som Elvnäs studerat, kan man utvärdera sig själv på liknande sätt? Absolut!

Säg att du vill veta hur ofta du ger feedback till dina medarbetare under gruppmöten. Du kan då engagera en kollega som observerar dig under ett möte. Kollegan kan skriva ned exempelvis:

  • Antalet gånger du ger feedback under möten.
  • Vad du säger när du ger feedback, alltså vilka konkreta formuleringar du använder.
  • Till hur många olika medarbetare du ger feedback.
  • Vill du ta övningen till avancerad nivå – be din kollega mäta hur mycket av den totala mötestiden du lägger på att ge feedback. Prata i så fall ihop er innan om hur ni ska definiera den tid som ska mätas.
Gammaldags stoppur i en handflata.

Givetvis kan du använda ett liknande upplägg utan att engagera en kollega. Ett förslag är att du tar hjälp av din smarta telefon och spelar in mötet med röstmemo-funktionen (givet att du kollat att medarbetarna tycker att det är okej, så klart!). Efteråt utvärderar du dig själv, till exempel så här:

  • Gör först en uppskattning – hur många gånger tror du att du gav feedback under mötet?
  • Lyssna igenom inspelningen och räkna antalet gånger du ger feedback.
  • Anteckna gärna tidsangivelser för när under inspelningen du ger feedback. Det är bra om du vill lyssna på feedbacken igen för att ta reda på ännu mer kring hur du ger feedback. Du kanske till exempel vill ta reda på om du ger mest positiv eller konstruktiv feedback.

Kommer du på andra sätt för att utvärdera dig själv i en större eller mindre skala så kör på! Testa dig fram. Det finns sällan rätt eller fel sätt att träna på, däremot kan träningen ge dig massor av nya insikter att jobba vidare med.

 

Läs också vår stora guide om coachande ledarskap. Du hittar den här!

Kontakta mig

Porträttbild, Maria Backsell, Welingo

Maria Backsell, utvecklingschef