Självledarskap handlar om att leda dig själv genom de uppgifter du står inför, både de som motiverar dig och de som känns omotiverande. I det här blogginlägget presenterar vi tre verktyg som hjälper dig att leda dig själv.
Visste du förresten att det inte finns någon exakt definierad uppsättning av verktyg för självledarskap? Det betyder att alla strategier som får dig att leda dig själv bättre, genom att hjälpa dig hantera tankar och beteenden, kan ingå i din verktygslåda.
1. Sortera tankarna med påverkanscirkeln
Fördel
Känner du att du lätt fastnar i att älta, och att det tar energi? Påverkanscirkeln hjälper dig att byta fokus.
Beskrivning
Allt som händer kan vi sortera in i ett av tre fält beroende på hur stor påverkan vi har på dem. Det finns sådant som:
- … ingen kan påverka. Till exempel om det regnar eller är soligt, eller saker som redan hänt.
- … främst andra, som kollegor, chefen eller kunder, kan påverka. Till exempel om en kollega kommer för sent flera gånger i veckan. Du kan säkert påverka personen genom att säga vad du tycker, men i slutändan är kollegan den enda som kan välja att göra eller inte göra en förändring.
- … jag själv kan påverka. Här ingår hur du väljer att kommunicera, tänka och bete dig.
Börjar tankarna på något du varit med om ta mycket energi? Då är det dags att sortera i vilka delar av situationen som hör hemma i respektive fält. Fokusera dina tankar på de delar som hamnar i fältet du själv kan påverka.
Exempel
Jag fick en gång en utskällning av en busschaufför. Jag hade inte visat i god tid att jag ville kliva på bussen, så han fick göra en snabb inbromsning och lät mig veta detta när jag klev på. När jag satt mig på min plats blev jag på riktigt dåligt humör. Jag tyckte chauffören var orättvis, jag var ny i stan och visste inte exakt var jag skulle stå. Jag tänkte på vad jag tyckte han borde gjort istället och jag formulerade snäsiga repliker i mitt huvud som jag borde svarat med.
En stund kan sådana tankar fungera för att ventilera situationen. Men om jag hållit kvar i dem för länge hade jag kommit fram till jobbet – där jag skulle hålla i en utbildning – med ett kroppsspråk som signalerade helt andra saker än jag vill att det ska göra i starten av en utbildningsdag.
Påverkanscirkeln blev mitt valda verktyg för självledarskap. Jag placerade allt som rörde busschauffören i fältet för sådant som andra kan påverka, och listade vad jag själv kan påverka. I den här situationen var det viktigaste för mig att göra ett välkomnande första intryck på deltagarna, så i mitt huvud upprepade jag två saker jag vill fokusera på:
- Jag vill säga god morgon individuellt till deltagarna när jag kommer fram.
- Jag vill småprata med någon av deltagarna innan vi startar. Det brukar ge mig energi.
Planen låter kanske överdrivet enkel, men den funkade. Jag behövde ett par enkla aktiviteter att fokusera på för att inte falla tillbaka i tankar på hur mycket morgonens utskällning irriterade mig.
2. Rama in veckan med reflektion
Fördel
Låter dig ta tid för reflektion på ett strukturerat sätt. En fördel med reflektion är att du kan märka vilken tid på dagen som passar dig bäst för en viss typ av uppgifter, och planera din kalender efter det.
Beskrivning
Det här är antagligen det enklaste av alla verktyg för självledarskap. Avsätt tid (5–30 minuter) i din kalender för reflektion i början och slutet av din arbetsvecka, till exempel måndag morgon och fredag eftermiddag.
Exempel
Jag varierar min reflektionstid. Den senaste månaden har jag lagt in en halvtimme på måndag eftermiddag för att planera resten av veckan (jag upplever att jag har bättre koll på veckans innehåll än jag har på måndag morgon). På fredagar har jag lagt in en halvtimme innan jag avslutar. Då har jag både tid att reflektera över hur veckan gick och flytta över sådant som är ogjort till nästa vecka, samt göra färdigt enstaka småsaker.
3. Återskapa ditt tillstånd
Fördel
Det här är ett verktyg för självledarskap som hjälper dig att försätta dig i ett bra mentalt tillstånd, till exempel inför en utmanande uppgift. Ett bra tillstånd leder till medvetna ageranden, som i sin tur ger bra resultat.
Skärmklipp från när Jonas pratade i 100 sekunder om varför du ska fokusera på ditt tillstånd.
Beskrivning
Tänk tillbaka på en situation där du kände att du gjorde ett bra jobb. Det kan till exempel vara en presentation där du hittade orden ovanligt enkelt och verkligen fick med dig publiken. Gör några anteckningar: vad gjorde du precis innan situationen? Hade du till exempel haft ett bra möte precis innan som gjorde dig glad? Eller hade du just tagit en lunchpromenad och kände dig extra pigg?
Nästa gång du är i en liknande situation ser du till att göra samma sak! Ta en promenad, även om presentationen inte råkar ligga efter lunchen den gången. (Ett bra möte är svårt att upprepa på beställning. Försök i så fall istället göra något som ger samma positiva känsla som det bra mötet gav dig.)
Alternativ beskrivning
Tänk på en situation där du känner att du kunde gjort ett bättre jobb. Anteckna vad du tror att du behöver göra innan nästa liknande situation för att göra ett bättre jobb. Det är så jag har gjort i exemplet nedan.
Exempel
Jag har tittat på inspelningar från när jag lett digitala utbildningar. En reflektion jag gjort är att min egen upplevelse inte stämmer överens med det jag ser på inspelningen. Mitt kroppsspråk upplevs mindre engagerat än vad jag kände att jag förmedlade. Så hur sätter jag mig i ett tillstånd där jag lyckas förmedla samma engagerade kroppsspråk som jag trott att jag gjort? Min teori är att jag behöver skruva upp nivån. Tänka att mitt kroppsspråk behöver vara 120 procent för att 100 procent ska nå fram till deltagarnas skärmar.
Inför en digital utbildning fokuserar jag därför på att försätta mig i en hög energinivå. För mig funkar det att genomföra en serie fysiska rörelser. Jag sträcker armarna uppåt, står på tå en stund, rullar axlarna bakåt i en överdrivet stor rörelse, lyfter dem upp och ner ett par gånger och ler som en galning. Det ser rätt dumt ut, men det hjälper mig att hamna i det tillstånd jag vill vara. Efter varje paus upprepar jag samma procedur eftersom energinivån sjunker under dagen. På det sättet går min energinivå i vågor under dagen, snarare än att börja högt och successivt minska ju längre tiden går.